Hírek

Elérhetőségek

Kaszó-Darvaspuszta településrész ivóvízminőségének javítása KEHOP-2.1.3-15-2017-00055

 


 

 

 

 

 

Kaszó Községi Önkormányzat, Építési és Közlekedési Minisztérium

Kaszó-Darvaspuszta településrész ivóvízminőségének javítása

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE:

837 677 356 Ft

ÖSSZKÖLTSÉG: 993 549 483 Ft

A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100 %

A PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: KEHOP-2.1.3-15-2017-00055

A PROJEKT TERVEZETT BEFEJEZÉSI DÁTUMA: 2025.02.28.

A projekt tartalma

 

Kaszó – Darvaspuszta egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében a településrészen új kút fúrása, egy komplex vas-, mangán-, ammónium- és arzén mentesítő vízkezelési technológia telepítése, és a meglévő hálózat teljes cseréje szükséges.

Új technológiai elemek és műtárgyak épülnek, új vízbázist kapcsolnak be a vízellátásba, és a vízkezelési kapacitás is nagymértékben növekszik. A KEHOP-2.1.3-15-2016-00055 azonosító számú, Kaszó-Darvaspuszta településrész ivóvízminőségének javítása című projekt 837,67 millió forint európai uniós és hazai forrásból valósul meg. A 2023 tavaszán indult projekt előkészítő szakaszában a szakemberek folyamatosan végezték a szükséges tervezési és engedélyezési feladatokat. 2023 októberében megindultak a kivitelezési munkák.

A fejlesztést az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Kaszó Község Önkormányzatának konzorciuma valósítja meg. A Széchenyi 2020 program keretében zajló projekt 100%-os támogatási intenzitású, a támogatás szerződés összköltsége 993,55 millió forint, amelyből 266,28 millió forint hazai forrás biztosít a Magyar Állam. A projekt fizikai befejezési határideje 2025.02.28.

A Kaszó – Darvaspuszta egészséges ivóvízzel történő ellátása című projekt költségeit 2024 évtől KEHOP PLUSZ forrás terhére kerülnek elszámolásra.

Vízbeszerzés

 

A vízműtelep területén található 1. sz. kút vízhozama ugyan kielégíti a csúcs vízigényeket de meghibásodás, elfertőződés esetén nem áll rendelkezésre tartalék kút, mely biztosítaná a továbbiakban az ivóvízellátást, ezért ellátásbiztonsági szempontból új kút fúrása szükséges.

A meglévő kút és a környéken található kutak vízminőségi adatait figyelembe véve megállapítható, hogy az új kút esetében is várhatóan az ammónium-ion, az arzén, a mangán és a vas koncentrációja közelítheti ill. haladhatja meg a határértéket.

Az 1. sz. (meglévő) kúttal kapcsolatos feladatok:

• A kút kútfej-gépészetét cserélni kell.

• A meglévő kútszivattyúkat (mind az ivóvíztermelő szivattyút, mind a tűzivíz szivattyút cserélni kell.

• A szivattyúkat frekvenciaváltóval kell ellátni, a villamos felújítás is szükséges.

• A kút védőidomát ki kell jelölni.

• A kútba háromcsatornás (vízszint, hőmérséklet, vezetőképesség) DATAQUA-szonda kiépítése szükséges. A kútfejeket úgy kell kiképezni, hogy annak megbontása nélkül kiolvashatóak legyenek a szondák adatai, illetőleg, időszakos kalibrálás során a szonda eltávolítható legyen (vízszint-figyelő cső beépítése).

A 2. sz. (tervezett) kúttal kapcsolatos feladatok:

• Új kút fúrása

    o Helye: Kaszó-Darvaspuszta településrész Hrsz.176/1, vízműtelep

    o Fúrás mélysége : 80 m

    o Szivattyúk:

            - 1. szivattyú : Q=0,8 m3/h, H=55 m

            - 2. szivattyú : Q=18 m3/h, H=40 m

    o A kút tervezett mélysége 80 m.

• A szükséges 10 méteres védőtávolság kialakítása nem érint idegen ingatlant.

• A kút védőidomát ki kell jelölni.

• Az új vízbázis diagnosztikai tervét el kell készíteni.

• A kútba háromcsatornás (vízszint, hőmérséklet, vezetőképesség) DATAQUA-szonda kiépítése szükséges. A kútfejeket úgy kell kiképezni, hogy annak megbontása nélkül kiolvashatóak legyenek a szondák adatai, illetőleg, időszakos kalibrálás során a szonda eltávolítható legyen (vízszint-figyelő cső beépítése).

A meglévő ill. az új kúttól új vezetéket kell építeni a vízkezelő technológiáig. A vízkezelő épületet és a kutakat összekötő vezeték D90 KPE.

Vízkezelés

 

A vízellátó rendszer elegendő mennyiségben volt képes ellátni a lakosság ivóvíz igényét, azonban a víz minősége nem felelt meg a jogszabályokban megfogalmazott előírásoknak.

A lakosság megfelelő minőségű ivóvízzel való ellátása érdekében a leggazdaságosabb megoldás a meglévő vízkezelés fejlesztése. A vízkezelésre olyan technológia szükséges, ami a vas-mangán eltávolítás mellett megoldja az ammónium- illetve az arzéneltávolítást is.

A jelenlegi technológiai berendezések teljes egészében felhagyandók, az új berendezések azokat kiváltják.

• A vízkezelő technológia kapacitása 15 m3/d (0,8 m3/h).

A meglévő kezelőépületet (konténert) az új rendszerre való átállás után el kell bontani, mivel az az új kút védőterületén található.

A vízkezelő technológia új, 40'-as vízkezelő konténerbe kerül. Az új konténerben 4 db új szűrőtartályt (2 db gyorsszűrőt és 2 db aktívszén adszorbert), a vegyszeradagoló berendezéseket (vas-klorid, kálium-permanganát, nátrium-hipoklorit), 1 db hidrofor tartály és 1 db tisztavíz tároló, illetve az ezekhez szükséges villamos és irányítástechnikai berendezések telepítése szükséges. A vízkezelő konténerben 2-2 db hálózati és öblítővíz szivattyú lesz még elhelyezve.

Az adagoló szivattyúk a kezelendő vízhozammal arányos adagolást végeznek az irányító rendszer vezérlésével.

A technológia működését beépített műszerekkel és on-line vízminőség-elemző készülékekkel mért állapot-jelek és paraméterek alapján, a kezelő személyzet aktív felügyelete mellett irányítástechnikai rendszer ellenőrzi és vezérli.

A hálózatra menő DN100 KM PVC vezetéket szintén cserélni kell. A tűzivíz és az ivóvíz vezetéket még az udvartéren egyesíteni kell.

Zagyvízülepítő

 

A technológia hulladékvizeinek ülepítése céljából az udvartéren új, 4 m3 térfogatú, vasbeton szerkezetű ülepítő műtárgy létesül.

A vízkezelő épületből a zagyvízülepítőig új D100 KG PVC vezetéket kell kiépíteni az öblítések során keletkező zagyvizek elvezetésére.

Iszapszikkasztó

 

A zagyülepítőben összegyűlt iszap további szárítása érdekében 1 m3-es iszapszikkasztó műtárgyat kell építeni.

Az iszapszikkasztótól a zagyülepítőig új DN50 vezeték épül.

Hálózatrekonstrukció

 

A vízelosztó csőhálózat hossza 1 428 m, anyagminősége KM PVC, átmérője DN100.

A meglévő DN100 KM PVC hálózat állapota rossz, gyakoriak a csőtörések, a tervezéskor rendelkezésre adatok alapján a hálózati veszteség mintegy 24% volt.

Tűzivíz igény esetén, az elegendő mennyiség hálózatba juttatása érdekében a nyomás növelése szükséges, amit az elöregedett KM-PVC csövek nem bírnak.

Hálózatrekonstrukció keretében a teljes elosztóhálózatot (1.428 fm, DN100 KM PVC) cserélni kell új, DN100 KPE anyagúra. A hálózaton lévő tűzcsapokat (4 db) és közkifolyókat (5 db) is cserélni kell. A hálózat végén 2 db végponti csomópontot (csomóponti szakaszoló tolózárakna átépítése) is ki kell alakítani, 2 db új tűzcsappal. A projekt keretében az új hálózat mosatása is megtörténik.

A tűzivíz szivattyúk használata esetén kezeletlen víz kerül a hálózatba. A szivattyúk leállása után a kezeletlen vizet el kell távolítani a hálózatból. A tűzivíz rendszer működéséről a kezelőnek figyelmeztető jelzést kell kapnia.

Kapcsolat

Kaszó Községi Önkormányzat
7564 Kaszó, Kaszó puszta 1.
Tel.: (82)445-002
E-mail: hivatal@somogyszob.t-online.hu